• 1.jpg

SINDIKATA BH POŠTA SARAJEVO

OPĆE ODREDBE

Član 1.

Pravilnikom o materijalno finansijkom poslovanju i korištenju sredstava Sindikata BH Pošta

Sarajevo utvrđuju se opća načela finansijskog poslovanja i izvora finansiranja, prava , dužnost i

odgovornost organa koji odlučuju o korištenju sredstava i nadzor nad materijalno finansijkim poslovanjem.

Član 2.

Sindikat ostvaruje prihode od :

• članarine,
  • donacije JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo,
  • prihoda od imovine u vlasništu Sindikata ,
  • iz osnova privredne djelatnosti (vezano za humanitarne aktivnosti, izdavačku i marketinšku djelatnost i drugo u skladu sa zakonom)
  • organiziranja različitih priredbi,
  • dobrovoljnihpriloga ili donacija pravnih i fizičkih lica,
  • i drugih izvora u skladu sa zakonom

Član 3.

Finansijsko-materijalno poslovanje Sindikata BH Pošta Sarajevo vodi se u skladu sa Statutom Sindikata BH Pošta Sarajevo ovim pravilnikom i zakonskim propisima FBiH i BiH.

Član 4.

Osnovna načela finansijsko-materijalnog poslovanja su samostalnost finansiranja, namjenska i racionalna upotreba sredstava, solidarnost i uzajamnost, kontrola sredstava i imovine od strane organa za nadzor, udruživanje sredstava za dogovorene aktivnosti i neotuđivost Sindikalne imovine.

Član 5.

Finansijsko poslovanje Sindikata obavlja se putem transakcijskih računa SBHP, računa OSO , glavne blagajne i blagajni OSO , blagajnih kasa uzajamnih pomoći i blagajnih fonda solidarnosti .

II. NAČIN PLAĆANJA , OBRAČUN I EVIDENCIJA ČLANARINE

NAČIN PLAĆANJA

Član 6.

Osnovni izvor sredstava za finansiranje aktivnosti Sindikata , OSO i tijela Sindikata čine sredstva naplaćene Sindikalne članarine.

Visina članarine u Sindikatu iznosi 1 % neto zarade mjesečnog ličnog dohotka člana Sindikata.

Promjenu visine članarine utvrđuje CSO posebnom odlukom.

Član 7.

Članarina od svakog člana Sindikata mjesečno se raspoređuje :

• 65 % na račun OSO pripadajućeg člana
  • 30 % na račun glavnog Sindikata
  • 5 % na račun Štrajkačkog fonda Sindikata

U skladu sa Zakonom o radu , poslodavac je dužan obračunavati, uplaćivati , doznačiti članarinu na račune Sindikata i OSO prema zahtjevu i uputama Sindikata.

Član 8.

Članarina se obračunava i naplaćuje prilikom svake isplate plaće .

Član 9.

Član sindikata dobiva potvrdu o plaćenoj sindikalnoj članarinu kroz obračunsku platnu listu plaće.

Član 10.

Na nalogu za plaćanje kojim se doznačuje članarina na račun Sindikata ili OSO mora se čitko ispisati :

1.Naziv i sjedište Sindikata ili OSO

2. U svrhu doznake unijeti :

• članarina za ____ mjesec
  • broj članova za koji se uplatila članarina
  • postotak članarine koja se uplaćuje.

2. OBRAČUN I EVIDENCIJA ČLANARINE I DRUGIH PRIMANJA

Član 11.

Sindikat vodi evidenciju obračuna i naplate članarine po OSO. Evidencija sadrži :

1. naziv i adresu podružnice
  2. mjesec za koji je uplaćena članarina
  3. broj članova OSO koji su uplatili članarinu
  4. ukupno uplaćena članarina

Član 12.

Za svaki obračun i naplatu članarine OSO su obavezne svaka tri mjesecadostaviti Sindikatu popis članova Sindikata za koje je uplaćena članarina.

Član 13.

Sindikat je obavezan obračunavati i evidentirati:

• dio članarine za Sindikat FBIH u skladu sa odlukom CSO.
  • dio članarine za međunarodne sindikalne asocijacije u koje je Sindikat učlanjen.

III. RASPODJELA SREDSTAVA PO NAMJENAMA I NAČIN KORIŠTENJA

Član 14.

Članarina i drugi prihodi služe za finansiranje aktivnosti Sindikata , OSO i višeg nivoa Sindikata.

Raspodjelu članarine i drugih prihoda u Sindikatu utvđuje Predsjedništvo Sindikata i CSO , a za OSO njihovi sindikalni odbori a sve u skladu sa ovim pravilnikom ,Statutom i posebnim odlukama.

Član 15.

Za ostarivanje ciljeva i aktivnosti utvrđenih Statutom i drugim aktima, Sindikat može raspolagati sredstvima za slijedeće rashode i izdatke :

• funkcionalne rashode vezane za osnovnu djelatnosti
  • pravnu i materijalnu pomoć članovima
  • izdatke za zaposlene
  • materijalne i nematerijalne rashode
  • nabavku opreme i ostale dugotrajne imovine
  • za finansiranje stručnih , administrativno tehničkih , finansijsko računovodstvenih poslova, poslova servisiranja i održavanja i dr.
  • Rashode u sredstva solidarnosti i druge posebne namjene
  • druge izdatke u vezi ostvarivanja funkcije Sindikata kroz organe Sindikata
  • Rashodi i izdaci koji nisu definisani ovim članom, a o kojima donosi odluku CSO odnosno Sindikalni odbor OSO-e.

Član 16.

Osnovni funkcionalni rashodi su :

• Rashodi u vezi s pripremom i održavanjem sjednica, sastanaka, savjetovanja, obrazovanja, putnih troškova i osposobljavanja povjerenika i sindikalnih kadrova, skupštine i dr.
  • Informisanje
  • međunarodna sindikalna saradnja
  • sufinansiranja dijela troškova sportskih i drugih takmičenja, igara , kulturnih i drugih priredbi ili sl. Koji se održavaju na nivou Sindikata ili po OSO.
  • Razne druge programom ili planom utvrđene funkcionalne rashode.

Član 17.

Sindikat sredstva članarine i sredstva drugih prihoda mogu trošiti na :

• obrazovanje i osposobljavanje članova i povjerenika,
  • pomoć članovima Sindikata prema odredbama ovog Pravilnika, internih pravilnika ili na nivou OSO
  • informiranje članstva , promociju Sindikata
  • troškove vezane za održavanje sastanaka i skupština, putne troškove i dnevnice za službena putovanja
  • nematerijalne i materijalne rashode (uredski materijal, inventar, troškovi telefona,naknade za troškove usluge u platnom prometu, naknade za usluge vođenja poslovnih knjiga i dr.)
  • rashode vezane za organiziranje sportskih i drugih priredbi, obilježavanje praznika i dr.
  • Nagrade za volonterski rad
  • druge izdatke i rashode za ostvarivanje programa rada i aktivnosti.

IV. NAMJENSKA SREDSTVA SINDIKATA (FONDOVI)

Član 18.

Osnivanje i funkcionisanje fondova utvrđuju svojom odlukom za OSO   Sindikalni odbori OSO .

Sredstva fondova se osiguravaju iz članarine i iz drugih prihoda Sindikata.

Član 19.

Sredstva se mogu udružiti za pojedine namjene iz djela sredstava koje pripadaju OSO i dijela sredstava kojim raspolaže Sindikat.

Sredstva se mogu udružiti za određene namjene i   sa udruženim Sindikatima i Sindikatom višeg nivoa u koji je Sindikat uključen.

Član 20.

Sindikat u pravilu izdvaja namjenska sredstva za :

• socijalne pomoći
  • Nabavku osnovnih sredstava i opreme
  • štrajk
  • informisanje i osposobljavanje

Namjenska sredstva mogu se predvijedi u okviru finansijskog plana prihoda i rashoda Sindikata odnosno OSO u apsolutnom iznosu ili u postotku raspoloživih sredstava.

Član 21.

Namjenska sredstva za socijalne pomoći koriste se za dodjelu socijalnih pomoći članovima Sindikata

Sredstva mogu koristiti samo oni članovi koji plaćaju članarinu najmanje 6 mjeseci.

U pravilu socijalne pomoći se daju članstvu iz namjenskih sredstava OSO ili Sindikata i to u slučajevima teške materijalne situacije člana, teških bolesti člana ili smrti člana porodice.

Visina jedokratne pomoći za sve OSO može iznositi od 100, 00 KM do 1000.00 KM , stim da je svaka OSO dužna napraviti interni pravilnik o dodjeli namjenski novčanih sredstava OSO koji je u skladu sa ovim pravilnikom( svako OSO će napraviti pravilnik prema iznosu sredstava kojima raspolaže) ili na osnovu odluka sindikalnog odbora OSO.

Član 22.

Izuzetno ovom članu ukoliko neka od OSO nema dovoljno sredstava za podjelu sredstava, sredstva mu se mogu doznačiti sa glavnog računa kao i obrnuto ukoliko Sindikat nema dovoljno sredstava za podjelu , sredstva mu se mogu doznačiti sa računa OSO , ovo sve mora pratiti odluka potpisana od predsjednika Sindikata koja je donešena na Predsjedništu i CSO Sindikata.

Član 23.

Sindikalne pomoći su nepovratne i mogu se dodjeliti jednom članu , u pravilu jednom godišnje.

Dodijelena novčana pomoć članu po jednoj osnovi isključuje svako ponovno dodjeljivanje

pomoći po toj istoj osnovi.

Član 24.

Protiv odluke organa sindikata , član može uložiti žalbu Statutarnoj komisiji u roku 15 dana od prijema odluke.

Statutarna komisija dužna je donijeti odluku o žalbi najkasnije 30 dana od dana prijema žalbe.

V. RASPOLAGANJE IMOVINOM

Član 25.

Imovinom Sindikata raspolaže najviši organi Sindikata.

Imovinom Sindikata se raspolaže u skladu sa načelom o neotuđivosti.

Prenošenje imovine, stalnih sredstava i sitnog invetara bez naknade može se vršiti unutar Sindikata.

Imovina, stalna sredstava i sitan inventar mogu se prodati ili otpisati na osnovu odluke predsjedništa i CSO.

Sindikat i njegove OSO vode evidenciju o svojoj imovini, stalnim sredstvima i sitnom inventaru.

Popis imovine, stalnih sredstava i sitnog inventara obavlja se komisijski sa stanjem na dan 31.decembar svake godine.

Ispravak vrijednosti   imovine vrši se na teret izvora finansiranja.

Član 26.

Za OSO se može otvoriti račun u bilo kojoj od banaka za redovno poslovanje. Zahtjev za otvaranje ili zatvaranje računa Sindikalne podružnice podnosi predsjednik Sindikata.

U slučaju prestanka rada neke od OSO ,imovinu preuzima Sindikat.

Na osnovu odluke o brisanju OSO iz evidencije , Predsjednik Sindikata podnosi banci, kod koje je otvoren račun OSO, zahtjev za zatvaranje računa i nalog za prenos svih novčanih sredstava sa računa OSO na račun Sindikata.

VI. FINANSIJSKO-MATERIJALNO POSLOVANJE

Član 27.

Prema organizacionoj strukturi Sindikata organizovan je i finansijski način poslovanja i to :

• Glavni Sindikat ima svoj glavni račun , blagajnu i štrajkački fond.
  • OSO CP Sarajevo, OSO CP Tuzla , OSO CP Zenica, OSO CP Bihać , OSO Generalna direkcija i GPC Sarajevo , OSO CP Mostar, OSO CP Travnik i OSO CP Goražde imaju svoje račune , blagajnu, kasu uzajamne pomoći i fondove solidarnosti preko kojih vrše materijalno finasijsko poslovanje

Član 28.

Finansijsko-materijalno poslovanje Glavnog Sindikata i OSO obuhvata :

• izrada i izvršenje plana prihoda i rashoda
  • imenovanje odgovornog lica za raspolaganje sredstvima na žiro računima i izdvojenim računima
  • blagajničko poslovanje
  • vođenje knjigovodstva
  • izrada godišnjeg finansijskog izvještaja

Član 29.

• Za izradu i izvršenje plana prihoda i rashoda glavnog sindikata odgovoran je Predsjednik Sindikata BH Pošta Sarajevo , njegovu odgovornost utvđuje Centralni sindikalni odbor skupa sa Predsjednikom nadzornog odbora i Predsjednikom Statutarne komisije
  • Za izradu i izvršenje plana prihoda i rashoda OSO odgovoran je predsjednik OSO , njegovu odgovornost utvrđuje Predsjednik Sindikata BH pošta Sarajevo skupa sa Predsjednikom Nadzornog odbora i Predsjednikom Statutarne komisije

Član 30.

• za imenovanje lica za raspolaganje sredstvima na žiro računima za glavni Sindikat zadužen je Predsjednik Sindikata koji je i ujedno potpisnik skupa sa svojim zamjenikom i glavnim blagajnikom
  • za imenovanje lica za raspolaganje sredstvima na žiro računima OSO zadužen je Predsjednik OSO koji će na svom Sindikalnom odboru osim sebe izabrati još dva znači trojica od kojih su dvoje za potpise , obavezno je da jedan potpisnik bude blagajnik OSO.

Član 31.

• Za blagajničko poslovanje za glavni Sindikat odgovoran je glavni blagajnik Sindikata
  • Za blagajničko poslovanje OSO odgovorni su blagajnici OSO

Član 32.

• Za vođenje knjigovodstva odgovorni su na nivou glavnog sindikata Predsjednik Sindikata glavni blagajnik i knjigovođa.
  • za vođenje knjigovodstva na nivou OSO odgovorni su Predsjednik OSO i blagajnik.

Član 33.

• Za izradu godišnjeg finansijskog izvještaja zadužen je Nadzorni odbor koji svoj izvještaj dostavlja Centralnom sindikalnom odboru na usvajanje

Član 34.

Plan prihoda i rashoda za narednu godinu u pravilu se donosi u mjesecu decembru a najkasnije do 01. marta tekuće godine.

Član 35.

Sve OSO -je svoje finansijske izvještaje donose najkasnije do 01. marta tekuće godine.

Član 36.

Predsjednik sindikata je odgovorna osoba za kompletno materijalno-finansijsko poslovanje Sindikata

Član 37.

Predsjednici OSO su osobe odgovorne i ovlaštene za raspolaganje sredstvima po računima OSO.

Član 38.

Ako se uoči neka nepravilnost u materijalno-finansijskom poslovanju OSO ili glavne blagajne Sindikata , Predsjednik Sindikata BH Pošta Sarajevo može na osnovu odluke predsjedništva izdati nalog za privremeno zamrzavanje finansijskih sredstava OSO do ispravljanja nepravilnosti u poslovanju.

Član 39.

Odluku o osnivanju štrajkačkog fonda na nivou sindikata donosi predsjednik SBHP na sjednici predsjedništva a istu potvrđuje CSO na svojoj sjednici u skladu sa statutom sindikata BH Pošte član 98

Član 40.

Osnivanje fondova solidarnosti OSO utvrđuje se odlukama na nivou OSO.

Sredstva za fondove solidarnosti se osiguravaju iz postojeće članarine ili posebne članarine u određenom procentu ukoliko se takva odluka donese na nivou OSO .

Član 41.

Sredstva se mogu udružiti za određene namjene iz djela sredstava koji ostaju OSO i djela sredstava kojim raspolaže Sindikat.

Član 42.

Podjele i utrošak novčanih sredstava svih OSO se vrše na osnovu internih pravilnika i odluka koje su donesene na sindikalnim odborima tih OSO.

Član 43.

Svaka vrsta podjele , utroska i isplate novčanih sredstava sa računa Sindikata mora biti propraćena odlukom:

• za Sindikat odluka donesena na predsjedništvu ili CSO i potpisana od strane Predsjednika Sindikata BH Pošta Sarajevo
  • za sve OSO odluka donesena na Sindikalnim odborima OSO i potpisana od strane Predsjednika OSO.

VII . NADZOR NAD FINANSIJSKO-MATERIJALNIM POSLOVANJEM

Član 44.

Nadzorni odbor Sindikata najmanje jedanput godišnje kontroliše finansiranje , namjensko trošenje sredstava , obračun, uplatu i raspodjelu članarine, poslovanje namjenskih fondova i cjelokupno materijalno finansijsko poslovanje Sindikata.

Član 45.

Nadzorni odbor kontroliše   najmanje jedanput godišnje finansijsko materijalno poslovanje svih OSO i njihove blagajne, o tome pismeno obavještava predsjednika Sindikata koji će na sjednici Predsjedništa i sjednici CSO dati taj izvještaj na usvajanje.

VIII. KASA UZAJAMNE POMOĆI

Član 46.

Osnivanje i poslovanje kasa uzajamne pomoći u OSO se regulira posebnim pravilnikom koji donosi OSO svaka za sebe u skladu sa važećim propisima.

Član 47.

Poslovanje kasa uzajamne pomoći ne smije se voditi na računu Sindikata OSO.

Za potrebe kasa uzajamne pomoći otvara se poseban račun.

IX. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 48.

Za sve što nije regulisano ovim pravilnikom , Statutom Sindikata i posebnim odlukama primjenjivati će se važeći zakoni i drugi propisi.

Član 49.

Izmjene i dopune ovog pravilnika na prijedlog nadzornog odbora donosi CSO.

Član 50.

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom usvajanja na   sjednici CSO.

PREDSJEDNIK NADZORNOG ODBORA

LAVIĆ ENID